Ranskan entinen siirtomaa, Senegal, on meille suomalaisille varsin tuntematon maa Afrikassa. Suomen kehitysyhteistyö on pääasiassa ollut keskittynyttä englantia puhuviin maihin, kuten Tansaniaan. Suomen lähetysseura on kuitenkin toiminut Senegalissa jo vuodesta 1974 lähtien. Senegal on maailmalla tunnettu muusikoistaan, joista tunnetuin lienee Youssoun Dour. Useat suomalaisetkin muusikot ovat käyneet Senegalissa hakemassa oppia ja uusia ideoita. Esimerkiksi muutaman vuoden takaisessa Väinö hittikappaleessa esiintyi senegalilainen muusikko laulaen wolofiksi.
Senegal on Afrikan läntisin maa. Pinta-alaltaan Senegal on vain puolet Suomen pinta-alasta, mutta asukkaita on perätä 9 miljoonaa. Pääkaupungissa Dakarissa on n. 2 miljoonaa asukasta. Asutus on keskittynyt kaupunkeihin ja kyliin, sisämaassa on suuria alueita täysin asuttamatta. Senegalin päävientiartikkeleita ovat kala, maapähkinät ja öljytuotteet. Senegal on kehitysmaa kuten miltei kaikki Afrikan maat. Maa on köyhä ja varsinkin pienissä syrjäisissä kylissä asuinolot ovat erittäin alkeelliset. Verrattuna Itä-Afrikan maihin Senegal vaikuttaa kuitenkin hieman kehittyneemmälle ja esim. yliopistotasoista koulutusta on helpompi saada.

Senegalin viralliset kielet ovat ranska ja wolof. Wolofien lisäksi Senegalissa elää monia etnisiä ryhmiä jotka puhuvat omia kieliään, tällaisia ovat mm Serere, Mandinka, Fula, Tukulor, Diola, Serahuli ja eteläisillä vuorilla elävät salaperäiset Bassarit.

94 % väestöstä on muslimeja ja sitä ei voi olla huomaamatta varsinkaan silloin jos matkustaa Senegaliin Ramadanin, islamin pyhän kuukauden aikana. Islamin vaikutuksesta huolimatta elämäntyyli on pysynyt afrikkalaisena: taloissa miehet ja naiset asuvat samoissa tiloissa, naiset eivät peitä kasvojaan vaan pukeutuvat värikkäisiin, avokaulaisiin bubu-kauhtanoihin tai länsimaisiin vaatteisiin. Islamiin on sekoittunut paljon paikallisia uskomuksia esimerkiksi kaikilla lapsilla oli amuletit (gri gri) oikeassa kädessä ja vasemmassa nilkassa ja joskus kolmas amuletti vyötäröllä. Amuletit ovat pieniä nahkaisia pussukoita joiden sisään on suljettu koraanin säkeitä tai muita taikakaluja.

Alava maa

baobab

Senegal on hyvin alava maa, korkein "vuoren huippu" on vain 498 m meren pinnasta. Pohjois-Senegal kuuluu Sahelin kuivaan ilmastovyöhykkeeseen. Alueella kasvaa pääasiassa piikkipensaita ja akaasiota. Senegal joen tulvatasanko on kuitenkin hieman vehreämpää ja siellä viljellään riisiä, maissia ja hirssiä. Eteläisessä Senegalissa kasvillisuus on rehevämpää sisältäen trooppista metsää. Suurimman osan vuodesta ilma on hyvin kuuma ja kuiva, vuoden keskilämpötila on noin +26 astetta. Heinä- lokakuussa Senegalissa on sadekausi, jolloin vettä sataa miltei päivittäin ja ilma on erittäin kuuma ja kostea. Joulu- tammikuussa on viileää ja maan pohjoisosissa lämpötila voi laskea öisin +18 asteeseen.
Senegalissa on useita hienoja luonnonsuojelualueita, joita Niokolo-Koba suurin. Siellä voi mm. nähdä virtahepoja ja hyvällä tuurilla erittäin harvinaiseksi käyneen norsun. Luonnonsuojelualueilla asustelee runsaasti pahkasikoja, shakaaleja, genetti-kissoja, varaaneja, pyton-käärmeitä, krokotiileja, antilooppeja ja apinoita. Maan tunnetuin luonnonsuojelualue on Djoudj`sin lintujen suojelualue, joka on nimetty UNESCOn maailman perintökohteeksikin. Alue on ensimmäinen paikka josta muuttolinnut löytävät vettä Saharan ylitettyään. Puisto on Senegaljoen rannalla kosteikossa. Puisto on täynnä siivekkäitä, joista osa on meiltä Suomesta muuttomatkalla olevia lintujamme esim. kalasääski. Tunnetuimpia lienevät Djoudj`sin pelikaanit joita alueella pesii satojatuhansia. Myös flamingoja on runsaasti.

ostoksilla

Senegalilaiset ovat erittäin ystävällisiä ihmisiä. Maassa riittää paljon nähtävää ja koettavaa. Senegal on ollut myös huomattavasti turvallisempi matkailukohde kuin monet muut Länsi-Afrikan maat. Mutta ainahan Afrikassa matkustamiseen liittyy omat riskinsä vieläkin.

Anne Tarvainen

Copyright © KekeTop Afrikka projekti ja Afrikan taiteilijoita. Kaikki oikeudet pidätetään.