Plötsligt hör jag ovanliga ljud utifrån och jag rusar fram till mitt hotellfönster som vetter mot Sagaings huvudgata i Myanmar. Jag greppar tag i min kamera och springer ut för att komma ikapp ett färgsprakande festtåg och undrar varför vår burmesiske reseledare inte tipsat oss om denna enorma begivenhet. Jag hinner inte ens ställa in min kamera och måste bara lita på automatiken.
Det verkar som om festtåget var kilometerlångt. En högtidlig procession med oxvagnar och bärstolar med utklädda och sminkade små pojkar stolt sittande under små gyllene paraplyer. Dessa barn är dekorerade till prinsar högt ovanför oss andras huvudhöjd, åtföljda av kvinnor med matchande färger och män i svart-vitt, anhöriga och släktingar till pojkarna.
Thidagu World Buddhist University, Sagaing.
Thidagu World Buddhist University, Sagaing.
Det är riktigt, de är prinsar föreställande Siddharta Gautamas son Rahula. Och själva processionen symboliserar prinsen Siddharta Gautamas avresa från sitt kungliga palats där han levde i lyx fram till 29-års ålder. Han lämnade fru och barn för att uppnå Buddhaupplysningen.
Efter att ha uppnått detta högsta medvetandetillstånd blev han alla buddhisters vördade förebild och ikon sedan 2500 år tillbaka för att han funnit sanningen om livets kretslopp och livets yttersta mål att frigöra sig från livets bojor – som består av lidande.
 Shinpyu ceremoni, läs mer https://www.keketop.com/artikkelit/denupplysteburma2021.pdf