I Myanmar finns bara en synagoga, den ligger i Yangon (Rangoon). Den finns markerad på citykartan. Synagogan omnämns också i resehandboken Lonely Planet som en sevärdhet och har av TripAdvisor rankats till ett tredje besöksmål ”Things to do” i Yangon. Det är inte svårt att hitta dit men jag måste fråga mig fram ändå, gatunamnsskyltar med latinska bokstäver finns uppsatta på alldeles för få gathörn. Året är 2012.
26th Street, hörnet till Mahabandoola Rd. Text: ”Ett träd kan vara ensamt i området, en man ensam i världen, men en jude kommer aldrig att vara ensam på sina helgdagar.”
26th Street, hörnet till Mahabandoola Rd. Text: ”Ett träd kan vara ensamt i området, en man ensam i världen, men en jude kommer aldrig att vara ensam på sina helgdagar.”
Jag sätter mig i middagshettan på en liten trappa invid en affär och frågade ägaren efter synagogan. Jag får veta att jag redan sitter framför synagogan, egentligen på dess gavelsida, jag måste bara lyfta blicken högre upp ovanför de täta affärerna som även tar plats från den smala trottoaren – där! Han var muslim som de flesta i den här stadsdelen och kunde berätta att judar och muslimer, och andra samfund har vänskapliga och goda relationer till varandra. Det fick jag också strax bekräftat när jag välkomnades av synagogans portvakt som var muslim.
Inne i den vackra och klassiska, sefardiska synagogan, hälsades jag vänligt välkommen av Moses Samuels. Han är synagogans föreståndare. Han håller synagogan öppen för besökare varje dag. Just nu finns där en turistgrupp från Israel och deras ledare berättar om det judiska samfundets märkliga öden i Burma och i Sydostasien.

Musmeah Yeshua synagogan.
Läs mer https://www.keketop.com/artikkelit/musmeahyeshuasyn2021.pdf