Popaberget (Tang Kalat), Burmas Olympos.
Popaberget (Tang Kalat), Burmas Olympos.
Sydostasiens fastland var uppdelat i stamområden och mindre furstendömen som ständigt förde fälttåg mot de kringliggande grannområdena. Redan under 800-talet invandrade burmaner norrifrån och gjorde Pagan till områdets huvudstad väster om floden Irrawaddy som rinner genom hela landet. Då var den lokala kulturen indiskt präglad av mahayanabuddhismen med hinduiska inslag, men i Pagan dominerade en buddhistisk inriktning, ari-sekten med ormkult.
Burmaners kung Anawratha (1044–1077) som hade stora planer för sitt kommande rike ville bland annat införa religiösa reformer och sände därför bud till monfolkets kung i söder med begäran om att få ett komplett exemplar av hinayanabuddhismens kanoniska skrifter på pali. När hans begäran avslogs skickade Anawratha iväg en krigsstyrka och erövrade monhuvudstaden Bago (Pegu) år 1057. Han deporterade alla stadens invånare till Pagan som blivande arbetskraft, tog hela monkungens hov och alla hinayanamunkar som kunde tas med som krigsbyten. Hela skriftsamlingen lastades på 32 vita elefanter och därtill buddhistiska reliker från templen i nedre Burma.
Fem förgyllda pagoder byggda för andarna nats ära.
Fem förgyllda pagoder byggda för andarna nats ära.
Berget har alltid dyrkats och dyrkas ännu idag som en helig plats och hemvist för natar, animistiska andeväsen. När kung Anawratha konverterade till buddhismen utropade han buddhismen som sina undersåtars enda religion. Men när han avvisade andedyrkan fick han ett så starkt motstånd att han måste retirera. Kungen till och med förklarade att självaste Buddha var den största av natarna och fastställde att de redan tidigare dyrkade 37 natarna nu skulle ingå i rikets samlade panteon.
Den burmanska Pagankulturen och kungariket
Läs mer https://www.keketop.com/artikkelit/pagankulturenburma2021.pdf