Ögon silver – ögon blå, en statys proveniens
Ögon silver – ögon blå, en statys proveniens
Det är efterlängtat vått och lerigt i Indien. Det är regnperiod efter kvävande hetta som inte svalnade tillräckligt ens mot natten och stannade som lägst vid +31 grader Celsius ett par månader i rad. Nu är det grått överallt, men människors ansiktsuttryck är ljusa och ögonen pigga av lättnad från det kvava. Vi strosar genom New Delhis basarområde under tak av grå presenning, det är som om allt färg hade bleknat bort av sol och regn vartåt man än tittade. Nej, inte riktigt allt hade bleknat, det finns en klunga kvinnor med nästan neonlysande långa orangeröda sarisvep över huvuden och gröna kjolar – det är kvinnor från den understa klassen. Kvinnorna från de övre kasterna bär saris i jordnära färgnyanser. Och alla har tunna nätta sandaler och de försöker passa sina små steg för att inte trampa på våta smutssamlingar. Jag känner mig avvikande med mina finska Nokiatillverkade gummistövlar. Plask plask. Indiskorna är gracila och oavsett kast har alla en lång fläta hängande på sina raka ryggar.
Min man Berthil och jag tittar strött på basarens utbud, vår vän Kullervo letar efter en tibetansk buddhastaty, Vajradhara med gemål, medan min man och jag har inget speciellt i tankarna. Men helt plötsligt får jag syn på ögon på en svart staty högt uppe på en dammig hylla som var full av saker som inte väckte mitt intresse. Det är ett par ögon som nu följer mig. Ögon av silver. Och jag blir orolig. Men vi är på en äventyrsresa och vi är inga suvenirsamlare, intalade jag mig. Så huvudet fick stå kvar på hyllan.
 Eftersom Berthil hade fått malaria stannade vi kvar ett par extra veckor i New Delhi. Året var 1969 och inte på tjugo år hade det inträffat ett malariautbrott i Delhi, vad vi fick höra. Vi kom därför att besöka basaren igen. Det var samma sak den här gången. Huvudet stod kvar på hyllan och ögonen tycktes följa mig. Den här gången bad jag att få se på huvudet lite närmare. Det var mycket tungt av massiv svart sten. Jag ska inte ha det och skräpa i vår bil!
Ögon silver – ögon blå – Text och foto: Tarja Salmi-Jacobson, läs mer
https://www.keketop.com/artikkelit/ogonsilver.pdf