Kvinnofesten med dans sker bakom skynke
Kvinnorna i svart
Kvinnornas dräkter är vanligtvis svarta, men färgerna varierar till vardags. Det finns också regionala skillnader. Deras klänning (abaya) släpar på marken på ryggsidan därför att tyget ska sopa bort kvinnans fotspår i sanden. Även små flickors klänningar släpar baktill. Till skillnad från andra arabländer tog kvinnor gärna kontakt med mig från bilar och på gatorna.
Jag fick följa med till deras del av festen där de dansade till brudens ära, däremot tilläts jag inte att fotografera dem. Kvinnorna var starkt sminkade och bar färggranna kläder, den svarta abayan och slöjan som bara visar ögonen används
Sedan länge har kvinnorna traditionsenligt tatuerat sina händer med henna inför bröllopet, vackert slingrande sirater som bleknar efter cirka tre veckor. Hennatatuering är vanligt vid ramadan och eid (fest som avslutar ramadan). Men inför bröllopet får bruden särskilda tatueringar också på fötterna och hela ryggen. Bland dekoreringarna på ryggen skrivs hemliga, skickligt dolda dikter med syftet att bringa lycka i äktenskapet.
 Text och bild: Tarja Salmi-Jacobson https://www.keketop.com/artikkelit/oman.pdf