Mieke Bal Going the Distance.
Muuttoliikkeen estetiikka. Videoteoksia Tampereen taidemuseo
5.12.2008 – 15.2.2009

bal_club 

 bal_colony

 Mieke Bal: Club (Hearts) 2003-2004
 Videostill

 Mieke Bal, Colony 2007.
Videostill

Mieke Bal on alankomaalainen kulttuuriteoreetikko ja kokeellisen elokuvan tekijä. Going the Distance -näyttely on monipuolinen katsaus Balin videotuotantoon. Bal käsittelee teoksissaan globaalia muuttoliikettä, ja sen moninaisia vaikutuksia yksilöiden ja yhteisöjen elämässä. Hän osoittaa taiteen ja tutkimuksen keinoin, miten taide voi olla osa sosiaalisia ja poliittisia prosesseja yhteiskunnassa.

Tampereen taidemuseo - Mieke Balin kotisivu

Mieke Bal, Going the Distance
Muuttoliikkeen estetiikka
Videoteoksia

5.12.2008 – 15.2.2009
Tampereen taidemuseossa

Alankomaalainen professori Mieke Bal yhdistää työskentelyssään tiedettä ja taidetta.  Laaja-alaisen tutkimustyön ohella hän on toiminut kulttuurikriitikkona, kuraattorina ja elokuvantekijänä. Hän kuuluu myös kansainväliseen Cinema Suitcase –ryhmään, jossa   yhteiskunnallisia dokumentteja kuvaavat elokuvantekijät haluavat antaa ihmisille mahdollisuuden kertoa itse oma tarinansa sen sijaan että tarinat rakennettaisiin  ihmisten puolesta.

Going the Distance –näyttely  on monipuolinen katsaus Mieke Balin tuotantoon. Bal  käsittelee kaikissa teoksissaan  globaalissa maailmassa yhä ajankohtaisemmaksi käynyttä aihetta, muuttoliikettä ja sen vaikutuksia yksilöiden ja yhteisöjen elämään. Samalla hän pohtii ja myös näyttää, miten sosiaalisia ja yhteiskunnallisia prosesseja voidaan tutkia taiteen keinoin.
 
Kaksiosainen näyttely tarkastelee maastamuuton kulttuuria lähietäisyydeltä. Lukuisien eri tarinoiden välityksellä teokset auttavat lähentämään vauraiden maiden pitkäaikaisia  asukkaita ja uusia, parempaa, turvallisempaa ja elettävämpää tulevaisuutta etsiviä tulokkaita. Teokset käsittelevät muuttoliikkeen kulttuurisesti rikastuttavia vaikutuksia.

Mitään ei puutu koostuu kahdeksasta videomuotokuvasta. Olohuoneeksi sisustetussa näyttelytilassa äidit kertovat poislähteneistä lapsistaan. Kodin tyhjyyden on tarkoitus muistuttaa siitä kotoisasta ilmapiiristä, jonka antamien voimavarojen pohjalta me kaikki rakennamme elämäämme.

Ääniteoksessa Mennyt ääni kuunnellaan tarinaa menneisyydestä; se kertoo vanhasta turkkilaisesta naisesta ja kertojana on naisen lapsenlapsi. Lasten ensimmäisistä kirjoitusyrityksistä on rakennettu pieni näyttelykokonaisuus, Mektoub, joka kertoo siitä, miten kirjoitustaito voi muuttaa monien ihmisten elämän.

Tarinoita maastamuutosta on yhdeksän videon kokonaisuus. Siinä tarkastellaan kohdemaissa tapahtuvia muutoksia, kanta-asukkaiden tahtomattaan aikaan saamia vaikeuksia, joiden seurauksena  syntyy vastakkainasettelu vanhojen vieraanvaraisuutta osoittavien arvojen ja mustasukkaisesti varjeltujen etuoikeuksien välillä. Rajojen vartioinnin taloudellisia, hallinnollisia, kulttuurisia ja kielellisiä muotoja katsotaan niiden ihmisten silmin, jotka halutaan pitää rajan toisella puolen.

Esitelmä- ja keskustelutilaisuus järjestetään Tampereen taidemuseossa  sunnuntaina 25.1.2009 alkaen klo 15.  Keskustelun alustaa Mieke Bal.

Lisätietoja: kuvataideintendentti Sirpa Joenniemi, p. 050-5549492, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.