Norjalainen insinööri Carl Becker on asunut yli 20 vuotta länsi Afrikassa sijaitsevassa Beninissä. Alunperin öljynporausalalla ja Maailman Pankin töissä työskennellyt Becker toimii tällä hetkellä yksityisenä rakennuttajana.

Parhaillaan on työn alla useita puhelinmastojen pystytyksiä eri puolilla maata. Työntekijät ovat melkoisia akrobaatteja kiipeillessään sandaaleissaan jopa 50 metrin korkeudessa mastoja pystyttämässä.

Suomalaisvalmisteiset mastonosat hilataan käsin korkeuksiin. Töissä on käytetty myös nostureita, mutta ne ovat olleet hitaampia kuin ihmistyövoima. Mastojen anturit valetaan betonista, joka myllytetään työmaalla. Työ on hyvin käsityövaltaista, ihmisiä on riittämiin ja koneita vähän. Pienemmillä työmailla betoni sekoitetaankin käsin, sillä myllyn vuokralla palkataan jo melkoinen määrä työntekijöitä. Joka jalustasta valetaan näytteet puristuslujuustestejä varten.

Sementtitehtaita on Beninissä kaksi; yksityinen ranskalainen ja saksalaisten omistama entinen Scancemin tehdas. Valkosementtiä käytetään hyvin vähän. Paikallinen kalkkikaivos ei toimi kunnolla, joten noin 95% raaka-aineesta tuodaan enimmäkseen Espanjasta.

Kulttuurikeskus Villa Karo sijaitsee paratiisinomaisella paikalla Atlantin rannalla. Päärakennus on hiljattain kunnostettu kulttuurikäytöön entisestä sairaalasta. Sivurakennusta varten valetaan rantahiekasta harkkoja

Kloridit ja mikrobikasvustot ongelmana

Betonissa käytetään usein runkoaineena merenpohjahiekkaa, josta kloridi yritetään poistaa pesemällä. Kloridikorroosio on mittava ongelma rannikkoalueella. Merisumun myötä kloridi kulkeutuu pitkiäkin matkoja. Pahimmillaan aamuisin joutuu autojen laseista rapsuttamaan suolaa kuin jäätä konsanaan.

Suojaetäisyydetkään eivät välttämättä auta ja joissain rakennuksissa raudat näyttävät lähes räjäyttävän betonin ympäriltään. Kosteissa oloissa myös homeet kasvavat hyvin ja monenlaiset homesairaudet ovat mittava kansanterveysongelma.

tiilenteko

Pertti Kukkonen kuvanveistäjä

Benin

Runsaan viiden miljoonan asukkaan Benin sijaitsee länsi-Afrikan sydämessä, Guineanlahden rannalla, englanninkielisen ja ranskankielisen alueen rajalla.

Animistisine heimokulttuureineen se edustaa aidointa Afrikkaa. Beniniä pidetään tänä päivänä yhtenä Afrikan demokraattisimmista ja vakaimmista maista.

Kirjoittaja vieraili Beninissä kirjailija Juha Vakkurin perustamassa suomalaisessa kulttuurikeskuksessa Villa Karossa toukokuussa 2001. Kirjailija Juha Vakkurin perustama Villa Karo on kunnostettu siirtomaa-ajoilta peräisin olevaan arvorakennukseen. Se sijaitsee Grand Popossa, huikaisevan kauniille hiekkarannalle rakennetussa pikkukaupungissa, jonka rakennukset muistuttavat Euroopan ja Afrikan pitkistä kulttuurisiteistä.

Paikka sijaitsee lähellä animistisen kulttuurin keskusta Quidahia ja on hyvien yhteyksien päässä Afrikan johtavista yliopistoista.
Sen työskentelytiloja käyttävät taiteilijat edustavat koko kulttuurin kirjoa. Opetusministeriön lisäksi hanketta ovat tukeneet useat säätiöt ja yksityiset rahoittajat.

Pertti Kukkonen kuvanveistäjä

 

tiilentekoa

Valokuvat © KekeTop

Copyright © KekeTop Afrikka projekti ja Afrikan taiteilijoita. Kaikki oikeudet pidätetään.