Metsän sisus

Kun katson ympäristöäni sillä silmällä, voisiko joku näkymä tai yksityiskohta toimia virikkeenä kuvalle, maalaukselle, näen kohteen toisenlaisessa valossa, se ikäänkuin hohtaa merkityksiä ja mahdollisuuksia, joita siinä ei ensisilmäyksellä arvaisi olevankaan. Metsän pohjalla lahoava koivun runko näyttäytyy kiertokulun ja ryteikkö monimuotoisuuden metaforana ja vanha puu kokonaisena omana ekosysteeminään. Jostain syystä kohdistan usein katseeni yksityiskohtiin laajempien näkymien sijaan ja työhuoneella sitten rakentelen yksittäisistä kuvista isompia kokonaisuuksia, kuvasarjoja, diptyykkejä, triptyykkejä, isompia kuvia.

Materiaaleinani käytän mm. vesi-, akryyli- ja öljyvärejä sekä kollaasia ja sekatekniikkaa. Viime aikoina olen maalannut metsää ja luonnon yksityiskohtia vesiväreillä, aiheeni maalaan suoraan luonnosta plein air ja työhuoneella mm. valokuvia apuna käyttäen. Töitteni sisällölliset teemat liikkuvat oman luontosuhteen pohdiskelusta ekologisiin kysymyksiin, joita pyrin tulkitsemaan ilmaisulla, jossa heijastuu luonnon rikas muoto- ja värimaailma sekä yksityiskohdat.

5VII2023 klo 22.55 sarjasta Metsän sisus, vesivärimaalaus, 56x76cm, 2023

21VI2023 sarjasta Metsän sisus, vesivärimaalaus, 56x38cm, 2023

Koivupökkelö sarjasta Metsän sisus, vesivärimaalaus, 56x38cm, 2023

Vastavalossa sarjasta Metsän sisus, vesivärimaalaus, 56x76cm, 2022

Hämärän tullen sarjasta Metsän sisus, vesivärimaalaus, 56x38cm, 2022

Kategoriat: Lappalainen | Jätä kommentti

Etusivu

Metsänverho, akvarelli, 38x56cm, 2016.

Jukka Lappalainen Skutsis – maalauksia

Näyttelyssä olevat maalaukseni ovat akvarelleja, joita olen maalannut plein air Helsingin Viikissä viimeisen kolmen vuoden aikana. Vaikka olenkin maalannut esillä olevat työt niin sanotusti lämpimään vuodenaikaan kesällä ja syksyllä, niin ulkona maalatessa on aina riippuvainen olosuhteista, paikasta, säästä, valosta ja sen semmoisesta, työskentely on välitöntä ja perustuu havaintoon ja nopeisiin fiilispohjalta tehtyihin valintoihin, kelaamiseen ei juurikaan jää aikaa tai energiaa, kun maalaukset pitää pystyä pelkistämään olennaiseen . Maalausteni aiheena on metsän sisus ja sen yksityiskohdat, vaihtuva valo, värit ja muodot, metsän monimuotoisuus. Olen maalannut kuviani sarjoina ja niitä voikin katsoa yksittäin tai yhdessä kuvapareina, panoraamoina ja kuvasarjoina, jolloin niistä muodostuu isompi kuva.

Kategoriat: Lappalainen | Avainsanoina | 1 kommentti