Kun katson ympäristöäni sillä silmällä näen Metsän sisuksen
Kun katson ympäristöäni sillä silmällä näen Metsän sisuksen

Kun katson ympäristöäni sillä silmällä, voisiko joku näkymä tai yksityiskohta toimia virikkeenä kuvalle, maalaukselle, näen kohteen toisenlaisessa valossa, se ikäänkuin hohtaa merkityksiä ja mahdollisuuksia, joita siinä ei ensisilmäyksellä arvaisi olevankaan. Metsän pohjalla lahoava koivun runko näyttäytyy kiertokulun ja ryteikkö monimuotoisuuden metaforana ja vanha puu kokonaisena omana ekosysteeminään. Jostain syystä kohdistan usein katseeni yksityiskohtiin laajempien näkymien sijaan ja työhuoneella sitten rakentelen yksittäisistä kuvista isompia kokonaisuuksia, kuvasarjoja, diptyykkejä, triptyykkejä, isompia kuvia.

Materiaaleinani käytän mm. vesi-, akryyli- ja öljyvärejä sekä kollaasia ja sekatekniikkaa. Viime aikoina olen maalannut metsää ja luonnon yksityiskohtia vesiväreillä, aiheeni maalaan suoraan luonnosta plein air ja työhuoneella mm. valokuvia apuna käyttäen. Töitteni sisällölliset teemat liikkuvat oman luontosuhteen pohdiskelusta ekologisiin kysymyksiin, joita pyrin tulkitsemaan ilmaisulla, jossa heijastuu luonnon rikas muoto- ja värimaailma sekä yksityiskohdat.

 Metsän sisus maalauksia https://jukkalappalainen.keketop.com/
Persoona sarjasta © KekeTop vesiväri pigmentti tussi akryyliväri kankaalle
Persoona sarjasta © KekeTop vesiväri pigmentti tussi akryyliväri kankaalle
http://www.keketop.com/kuvataiteilija-keketop/persoona-sarja

 

Skutsis Jukka Lappalainen vesivärimaalaus
Skutsis Jukka Lappalainen vesivärimaalaus https://jukkalappalainen.keketop.com/

 

Jukka Lappalaisen maalaus Helsingin Viikistä
Jukka Lappalaisen maalaus Helsingin Viikistä

Näyttelyssä olevat maalaukseni ovat akvarelleja, joita olen maalannut plein air Helsingin Viikissä viimeisen kolmen vuoden aikana. Vaikka olenkin maalannut esillä olevat työt niin sanotusti lämpimään vuodenaikaan kesällä ja syksyllä, niin ulkona maalatessa on aina riippuvainen olosuhteista, paikasta, säästä, valosta ja sen semmoisesta, työskentely on välitöntä ja perustuu havaintoon ja nopeisiin fiilispohjalta tehtyihin valintoihin, kelaamiseen ei juurikaan jää aikaa tai energiaa, kun maalaukset pitää pystyä pelkistämään olennaiseen . Maalausteni aiheena on metsän sisus ja sen yksityiskohdat, vaihtuva valo, värit ja muodot, metsän monimuotoisuus. Olen maalannut kuviani sarjoina ja niitä voikin katsoa yksittäin tai yhdessä kuvapareina, panoraamoina ja kuvasarjoina, jolloin niistä muodostuu isompi kuva.

 Taidemaalari Jukka Lappalainen http://jukkalappalainen.keketop.com/